Osaaminen

Koulutuksen ja työelämän yhdessä muodostama osaaminen on muuttuvassa työelämässä tärkeää. Ennakointi työn muutoksiin vastaamisessa ja uusien taitojen omaksumisessa mahdollistuu painottamalla työssä tapahtuvan osaamisen kehittämistä ja tukemista. (Työelämän kehittämisstrategia vuoteen 2020, 3.) Tärkeä osa osaamisen ja organisaation kehittymisessä kotihoitajien työssä on myös hiljaisen tiedon siirtymisellä ja siirtämisellä. Hiljainen tieto opitaan työn yhteydessä epämuodollisissa työtilanteissa ja sillä on tärkeä yhteys kotihoitajien työn sujumiseen. Hiljaisen tiedon siirtämisen mahdollistaminen olisi tärkeää huomioida yksiköiden toimintatavoissa. (Miettinen, Mäkinen, Leikas & Jutila, 2020.)  

Ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä on kehitetty kotihoidon hoitajien osaamisen kartoittamista ja varmistamista lähiesimiesten ja vastaavien sairaanhoitajien näkökulmasta Tampereen kaupungin kotihoidolle. Opinnäytetyön tuotoksena laadittiin tähän tarpeeseen työväline. (Aspholm 2023, 2.) Työvälineen ulkopuolelle rajattiin lääkehoidon osaaminen, koska kaupungilla on jo käytössä lääkehoidon osaamisen kartoittamisen ja varmistamisen virallinen ohje (Aspholm, 2023, 6). Osaamisen kartoittamisen ja varmistamisen työvälineeksi suunniteltiin ja rakennettiin nelisivuinen lomake, johon on listattu laajasti kotihoidossa vaadittava osaaminen pienempiin osa-alueisiin kotihoidon asiakkaan kotona työskentelystä kuvapuheluun etähoidossa. Kartoittamisessa on neljä pääotsikkoa: Osattavia asioita, näytöllä varmistettava osaaminen, koulutukset ja verkkokurssit. Osa suoritettavista verkkokursseista on Duodecim Oppiportin verkkokursseja, esimerkiksi ”Infektioiden torjunta” ja ”Iäkkään kivunhoito”. Osaamisen varmistamisessa hoitaja allekirjoittaa tunnistetun osaamisen omaan sarakkeeseensa ja lähiesimies kuittaa edellä mainitun osaamisen omalla allekirjoituksellaan. (Aspholm, 2023, 49 – 52.) 

Tulevien terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten osaamista kehitettiin osana AATOS -hanketta. Opintoja kehitettiin ammattikorkeakouluopiskelijoille ja toisen asteen opiskelijoille. LAB-ammattikorkeakoulussa pilotoitiin opintojakso ”Teknologia ja digitaaliset ratkaisut ikääntyvien kotona asumisen tukena” sekä sairaanhoitaja- että sosionomiopiskelijoille. Opintojakson palaute oli hyvää. Palautteen mukaan opiskelijoiden asenne aiheeseen liittyen oli muuttunut positiivisemmaksi, teknologian mahdollisuudet ikääntyneiden asiakkaiden hoidossa nähtiin selvemmin ja tietoisuus lisääntyi kotihoidon teknologisista sovelluksista ja palveluiden runsaudesta sekä myös siitä, kuinka suppea määrä niitä kuitenkin oli käytössä. Saimaan ammattiopistossa Sampossa pilotoitiin valinnainen tutkinnon osa ”Hyvinvointiteknologia toimintakyvyn edistämisessä”. Tähän sisältyi erilaisia pedagogisia menetelmiä, muun muassa itsenäistä ja tiimityöskentelyä, asiantuntijaluentoja, opintokäyntejä, työelämässä oppimista ja verkko-opetusta. Palautteen mukaan opiskelijoiden hyvinvointiteknologiaosaaminen syveni, kiinnostus alan kehityksen seuraamiseen lisääntyi sekä oma näkemys teknologian mahdollisuuksista laajeni. Lisäksi työpaikat ovat kokeneet saaneensa hyötyä hyvinvointiteknologiatietämyksestä, jonka opiskelijat toivat työpaikoille. (Juusela, Kiiskinen, Kokkonen & Laamanen, 2021.) 

Vinkkejä kuvake

Kompassi – Kattava työkirja oman osaamisen ja tavoitteiden tunnistamiseen Kompassi-työkirja (keva.fi) 

Osaamisen tunnistamisen työkaluja Osaaminen näkyviin – Sitra 

Osaamisen kartoittamisen ja varmistamisen työväline kotihoidossa (pl. lääkehoito). Sivut 49 -52 Aspholm_Maria.pdf (theseus.fi) 

Kuvauksia Kotona Asumista Rohkeasti ja Itsenäisesti Teknologian Avulla Karita -hankkeessa pilotoiduista teknologiaratkaisuista ja kehitetyistä toimintamalleista KARITA loppuraportti 2022_final_0.pdf (innokyla.fi) 

Lähteet 

Aspholm, M. 2023. Hoitajien osaamisen kartoittaminen ja varmistaminen kotihoidossa, Työväline lähiesimiehen avuksi. Opinnäytetyö YAMK, Karelia-ammattikorkeakoulu. Luettavissa verkossa: Aspholm_Maria.pdf (theseus.fi) Viitattu 28.8.2023. 

Juusela, V., Kiiskinen, K., Kokkonen, M., Kokkonen, S. & Laamanen, M. 2021. Hyvinvointiteknologia ja itseohjautuvuus tukevat kotihoidon haasteissa. LAB Pro. [Viitattu 28.8.2023].Saatavissa: https://www.labopen.fi/lab-pro/hyvinvointiteknologia-ja-itseohjautuvuus-tukevat-kotihoidon-haasteissa/  

Miettinen, J. J., Mäkinen, M., Leikas, J. & Jutila, T. 2020. Vastuullinen toiminnanohjausjärjestelmän kehittäminen kotihoidossa. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. Finnish Journal on eHealth and eWelfare; 12 (1): 70 – 83. Luettavissa verkossa: (PDF) Vastuullinen toiminnanohjausjärjestelmän kehittäminen kotihoidossa (researchgate.net) Viitattu 1.9.2023 

Työelämän kehittämisstrategia vuoteen 2020. Valtioneuvosto. Luettavissa verkossa: Työelämän+kehittämisstrategia.pdf (valtioneuvosto.fi) Viitattu 22.8.2023 

Scroll to Top