Työhyvinvoinnin johtaminen

Hoitotyön johtajuus- mitä se on?

Hoitotyön johtajalta odotetaan laajaa johtamisosaamista (kuntatyönantajat 2020). Johtamisosaaminen on tavoitteiden asettamista, toiminnan koordinointia, päätöksentekokykyä, näyttöön perustuvan tiedon käyttöä, systemaattista ajattelua sekä ongelmanratkaisutaitoja. Lähijohtaminen on hoitotyössä johtajan keskeinen tehtävä. Lähijohtaminen hoitotyössä sisältää henkilöstöjohtamisen, toiminnan ja talouden johtamisen sekä kliinisen hoitotyön johtamisen, myös viestinnän ja moniammatillisen yhteistyön. Johtaja tarvitsee ymmärrystä taloudesta, palveluista, omasta toiminnastaan sekä henkilöstön- ja asiakassuhteiden ymmärtämisestä. (Ottman-Salminen, Kaunonen & Rannisto, 2022a.)  

Hoitotyön johtaja on yksikön toiminnan kannalta keskiössä (Ottman-Salminen, Viberg-Aaltonen, Rannisto & Kaunonen,  2022b). Hoitotyön johtaja johtaa kliinistä työtä työyksikössään. Työssä keskeisenä tehtävänä on mahdollistaa kliinisen hoitotyön sujuvuus. Kliinisen työn johtamisen tavoitteena on potilaiden laadukas ja turvallinen hoito sekä potilasturvallisuus. (Ottman-Salminen ym. 2022a.) Kliinisen työn johtajalla tulee olla johtamisosaamista, etenkin koordinointiosaamista sekä muutosjohtamistaitoja kuten myös osaamista hoitotyöstä. Hoitotyön johtaja tarvitsee siis substanssiosaamista ymmärtääkseen hoitoyön sisältöä ja näyttöön perustuvan hoitotyön kehittämistä. (Terkamo-Moisio & Häggman-Laitila, 2019.) Kliinisen työn johtamisella on yhteys asiakkaiden hoidon laatuun. Riittävillä resursseilla ja toimivalla työympäristöllä voidaan saavuttaa laadukasta hoitoa.  (Ottman-Salminen ym. 2022a.)  

Sote- uudistus, digitalisaatio, automatiikka sekä robotiikan hyödyntäminen luovat osaamistarpeita hoitotyöhön. Tämä edellyttää hoitotyön johtajilta osaamisen uudistamista, työnjaon uudelleen tarkastelua ja yhteisen työn jäsentämistä ja uutta ajattelutapaa asiakaslähtöisyyteen. Tehokas johtamistyö vaatii läsnäoloa, jotta hoitotyön johtaja voi tunnistaa henkilöstön osaamisen ja jäsentää ihmisten välistä osaamista. Vuorovaikutustaidot ovat keskeinen osaamisalue. Hyvä johtaminen luo yhtenäisyyttä, tasa-arvoa ja avoimuutta. (Ottman-Salminen ym. 2022a.)  

Lähteet: 

Kuntatyönantajat, 2020. Uudistuva johtaminen. Henkilöstöjohtamisen hyvät käytännöt. Sote- johtamisen kehittämisteemoja ja kokemuksia. Luettavissa verkossa:  Uudistuva johtaminen | Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT Viitattu 24.9.2023. 

Ottman-Salminen M., Kaunonen M. & Rannisto P-H., 2022a. Kliinisen hoitotyön johtaminen terveydenhuollon organisaatiossa: Integroitu kirjallisuuskatsaus. Tutkiva hoitotyö 20(1), 12–19. 

Ottman-Salminen M., Viberg-Aaltonen P., Rannisto P-H. & Kaunonen M., 2022b. Osastonhoitaja kliinisen työn johtajana sairaalaorganisaatiossa. Tutkiva Hoitotyö 20(2).12–19. 

Terkamo-Moisio A. & Häggman-Laitila A. 2019. Koulutus vastauksena sosiaali- ja terveysalan johtamisen haasteisiin. Tutkiva hoitotyö 17 (2), 40–41. 

Scroll to Top