Tiedolla johtaminen

Tiedolla johtaminen on keskeinen osa sosiaali- ja terveydenhuollon työyhteisöjen ja organisaatioiden toimintaa. Ala itsessään perustuu laaja-alaiseen tutkittuun- ja kokemustietoon, tietoon asiakkaista ja heidän sairauksistaan ja niiden hoitomuodoista. Sosiaali- ja terveydenhuolto on tietointensiivinen ala, jossa tieto vanhenee nopeasti ja uutta tietoa luodaan jatkuvasti. Johtamisessa ja päätöksenteossa tarvitaan tietoa, jota hyödynnetään laadukkaasti ja ajantasaisesti parantaen organisaation tuloksellisuutta ja antaa valmiudet uudistuvaan toimintatapaan. Tiedolla johtamisessa on tärkeää huolehtia tiedon saatavuudesta ja käytettävyydestä, tiedon luotettavuuteen ja ajantasaisuuteen panostamisesta, henkilöstön kiinnostavuuden lisäämisestä tiedon käyttöön, sen luomiselle ja jakamiselle, myös hiljaisen tiedon näkyväksi tekemiseen. Tiedon avoimuutta tulee kehittää. Tämä tarkoittaa tietolähteiden avaamista ja tiedon liikkuvuuden edistämistä koko organisaatiossa. (Vakkala & Palo, 2016.)

Hoitotyön johtajan ydintehtävä on hoitotyön tiedolla johtaminen ja kehittäminen. Työssä vaaditaan laaja-alaista osaamista henkilökunnan työvapaiden järjestelystä sekä lakisääteisistä-, että harkinnanvaraisista vapaista ja niiden aiheuttamista työjärjestelyistä. Myös tietoa eri toiminta-alueista tarvitaan, kuten tietotekniikasta, hankinnoista ja tekniikasta. (Ottman-Salminen ym. 2022b.)

Strateginen työhyvinvoinnin johtaminen pohjautuu hyödynnettävään tietoon, etenkin henkilöstöön liittyvän tiedon hyödyntämiseen (HR analytics). Tiedolla johtaminen on tiedon keräämistä, yhdistämistä, analysointia ja hyödyntämistä. Ne sisältyvät tiedolla johtamisen prosesseihin ja käytänteisiin. (Työterveyslaitos, 2023a) Organisaatioissa tulee tunnistaa tieto, jota heillä on jo käytettävissä ja miten niitä yhdistetään työhyvinvoinnin edistämisessä. Henkilöstöön liittyvää tietoa on olemassa työajoista ja työvuoroista, sairauspoissaoloista, haitta- ja vaaratilanne- tai onnistumisen ilmoituksista, käydyistä koulutuksista sekä henkilöstökyselyistä. Tiedolla johtaminen sosiaali- ja terveysalan muutoksissa on tärkeää, koska totuudenmukainen ja olennainen tieto auttaa selviytymään paremmin muutoksesta. (Suni, Kuha, Salmela & Kanste, 2023.)

Lähteet:

Ottman-Salminen M., Viberg-Aaltonen P., Rannisto P-H., Kaunonen M. 2022b. Osastonhoitaja kliinisen työn johtajana sairaalaorganisaatiossa. Tutkiva Hoitotyö 20(2).12–19.

Suni S., Kuha S., Salmela S. & Kanste O. 2023. Hoitotyön johtajien kokemuksia muutoksen johtamisesta sairaalaorganisaatioissa COVID- 19-pandemian aikana. Hoitotiede 35 (1), 78–91.

Työterveyslaitos, 2023a. Oppimateriaalit. Työhyvinvoinnin tiedolla johtaminen sote- alalla. https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/tyohyvinvoinnin-tiedolla-johtaminen-sote-alalla

Vakkala H. & Palo M., 2016. Tietoperustaisuus ja tietokulttuuri johtamistyössä. Teoksessa Inhimillinen ja tehokas sosiaali- ja terveysjohtaminen. Syväjärvi A, Pietiläinen V (toim.) Suomen Yliopistopaino Oy-Juvenes Print. Tampere.

Scroll to Top