Osaamisen johtaminen on ihmisten tietojen, taitojen ja asenteiden johtamista sekä organisaation toiminnan johtamista. Se on toimintaa, jonka avulla kehitetään sekä yksilön, että organisaation osaamista. Sen avulla voidaan uudistaa ja innovoida henkilöstön osaamista organisaation strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. (Moisanen, 2018) Osaaminen muodostuu muun muassa tiedoista, taidoista, asenteista, kokemuksista ja verkostoista. Sitä voidaan arvioida myös niin osaamisvaatimuksien, kompetenssin kuin ammattitaidonkin näkökulmista. (Tiikkainen & Juntunen 2018) Osaamisen kehittäminen pohjautuu yksilön osaamisen kehittämiseen ja työn tekemisen organisointiin. Työntekijöiden taidot täydentävät ja tukevat toisiaan. Tavoitteena osaamisen kehittämisessä on myös oppimismyönteisen kulttuurin kehittäminen organisaatiossa. (Työterveyslaitos 2023 c.)
Osaamisen kehittämistä vaativat usein uusien laitteiden ja järjestelmien käyttöönotto ja terveysteknologian yleistyminen lisää osaamisvaatimuksia. Osaamista kehitetään koulutuksilla, mutta myös työnkierrolla, kehittämisprojekteilla ja mentoroinnilla. Omaehtoinen kouluttautuminen tukee myös osaamisen kehittymistä. Erityisosaamista vaativissa työpisteissä käytetään osaamiskarttaa ja tätä hyödynnetään työvuorosuunnittelussa. (Työterveyslaitos 2023c) Huolellinen perehdyttäminen ja työn opastus oppiminen tehostuu ja oppimiseen vaadittu aika lyhenee. Myönteinen suhtautuminen työyhteisöön ja työhön lisääntyy ja sitoutuminen työhön paranee. (Repo, Ravantti & Pääkkönen, 2015.) Osaamista voi kehittää myös parityöskentelyllä tai uusilla sopivan haasteellisilla tehtävillä (Sarkkinen 2020). Osaamisen arvostaminen on johtajan taitotietoa, ohjaamista ja itsenäisyyttä. Työssä jaksamisen edistäminen tarkoittaa hyvää työilmapiiriä, työterveyttä ja -turvallisuutta ja vuorovaikutusta. (Hyytiäinen, Roos, Harmoinen & Suominen, 2015.)
Työhyvinvoinnin perustekijä on se, että työntekijä kokee osaavansa työnsä. Puutteellinen osaaminen johtaa työn hallinnan tunteen menetykseen virheitä tehdessä, ylikuormitukseen ja työuupumukseen sekä masennukseen (Repo ym. 2015). Sosiaali- ja terveysalalla tulee edistää työhön sitoutumista lisääviä tekijöitä työhyvinvoinnin edistämiseksi, riittävän työvoiman saavuttamiseksi sekä potilastyytyväisyyden turvaamiseksi. Työhön sitoutumiseen tarvitaan kokemus työn merkityksellisyydestä ja tätä kokemusta lisää se, että työ tarjoaa riittävästi haasteita ja työntekijällä on mahdollisuus käyttää osaamistaan monipuolisesti ja kehittyä työssään. Palautteen ja riittävän tiedon saanti työn tekemisen ja siinä kehittymisen tueksi on tärkeää, kuten myös nähdä työnsä tulos. (Kuusisto ym. 2021.)
Työyhteisön johtaminen edellyttää tietoa henkilöstön erilaisista työntekoon liittyvistä odotuksista ja suhtautumistavoista. Hoitotyön johtajilta odotetaan muutosjohtajuuden asiantuntevaa toteutusta sote- uudistuksen, digitalisaation, automatiikan ja robotiikan tullessa osaksi hoitotyötä. Nämä tuovat myös uusia osaamistarpeita hoitotyön henkilöstölle. (Terkamo-Moisio & Häggman-Laitila, 2019.)
Lähteet:
Hyytiäinen K., Roos M., Harmoinen M. & Suominen T., 2015. Työhön sitoutuminen, ammatista lähteminen, urakehitys ja joustavuus kehitysvammahuollossa- Yhteys arvostavaan johtamiseen. Hoitotiede, 27 (3), 213–224.
Kuusisto T., Arola T. & Salin S. 2021. Sairaanhoitajien työhön sitoutuminen ja arvostava johtaminen yliopistosairaalassa. Tutkiva hoitotyö 19(3), 3–11.
Moisanen K., 2018. Asiakaslähtöisen osaamisen johtaminen vanhuspalveluissa. Akateeminen väitöskirja. Kuopion yliopisto.
Repo S., Ravantti E. & Pääkkönen R. 2015. Johda tuottavasti- opas työhyvinvoinnin ja tuottavuuden lisäämiseksi esimiestyön keinoin. Työterveyslaitos.
Sarkkinen, M. 2020. Työhyvinvoinnin johtaminen on kova juttu. Työterveyslaitos. Luettavissa verkossa: https://www.ttl.fi/tyopiste/tyohyvinvoinnin-johtaminen-on-kova-juttu Viitattu 26.9.2023
Terkamo-Moisio A. & Häggman-Laitila A. 2019. Koulutus vastauksena sosiaali- ja terveysalan johtamisen haasteisiin. Tutkiva hoitotyö 17 (2), 40–41.
Tiikkainen, P. & Juntunen K. 2018. Kukoistava kotihoito; Kotihoidon työntekijöiden itsearvioitu osaaminen. Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisuja -sarja. Kukoistava kotihoito. Kotihoidon työntekijöiden itsearvioitu osaaminen. (theseus.fi) Viitattu 25.9.2023.
Työterveyslaitos, 2023c. Hyvä johtaminen on tietoinen valinta. Luettavissa verkossa: Hyvä johtaminen on tietoinen valinta | Työterveyslaitos (ttl.fi) Viitattu 3.10.2023