Valmentava johtaminen

Valmentava ja arvostava työote on hyvän johtamisen edellytys, ja vuorovaikutustaidot ovat johtajan tärkein työväline. Hyvä ja osaava johtaminen lisää organisaation menestymismahdollisuuksia ja työntekijöiden hyvinvointia. Työhyvinvointi parantaa työntekijöiden elämänlaatua ja myös julkisen sektorin taloutta.  (Kuntatyönantajat, 2020.) Valmentava johtaja on työhyvinvoinnin edistäjä. Valmentavan johtajan ominaisuuksiin kuuluvat työssä oppimisen ja työn sujuvuudesta huolehtiminen, valmentava johtaja antaa rakentavaa palautetta työstä, vahvistaa työhyvinvoinnin voimavaratekijöitä, kuten työn mukavuuden tunnetta, onnistumisen kokemuksia työssä ja hyvää työilmapiiriä. (Uutela, 2019.)

Hyvinvoinnin lisäksi työssä on tärkeää työntekijän menestyminen työssään sekä urasuunnittelu (Työterveyslaitos, 2023b) Johtaminen työryhmää ohjaten ja valmentaen selkiyttää näkemään omia työtilanteita ja eri ratkaisuvaihtoehtoja monesta näkökulmasta (Ottman-Salminen ym. 2022a) Valmentava johtaja keskustelee kasvokkain ja tukee työntekijöitä sekä tarjoaa heille heidän vahvuuksiinsa pohjautuvia ratkaisuja eli he voivat hoitaa työnsä itselleen sopivimmalla tavalla. Valmentava johtaja on saatavilla ja auttaa priorisoimaan töitä sekä poistaa esteitä työn tekemisestä. Hän luo avointa keskustelukulttuuria, kannustaa näkemään kollegat positiivisina voimavaroina sekä hyväksymään erilaisuutta, lisää vastavuoroisuutta ja kuuntelutaitoja. Tiedonkulku ja tehtävien jako on sujuvaa. Valmentavassa johtamisessa kysellään, kuunnellaan ja kannustetaan. Tuloksena on oivalluksia, ideoita ja ratkaisuja. Johtajuus on vuorovaikutussuhde ja prosessi, jossa valmentaja auttaa valjastamaan voimavaroja valmennettavalle saavuttaakseen omat tavoitteensa. (Työterveyslaitos, 2023b.)

Organisaatioiden tuloksellisuus ja tehokkuus johtuu siitä, että organisaatioissa työskentelee työhön sitoutuneita ja kehittämiseen orientoituneita työntekijöitä. Sitoutumista voidaan edistää valmennuksellisin ottein. Avoimuutta, luottamuksellista ja erilaisuutta hyväksyvä ilmapiiri edistää yhteisöllisyyttä. Yhteisöllisyys tukee työn tekemistä ja työssä jaksamista. Valmentavan johtajan yhteisöllisyyttä tukevat tiimitunnit ja yhteiset keskustelut luovat avointa ja luottamuksellista sekä keskustelevaa ilmapiiriä. (Uutela, 2019) Valmentava johtaja mahdollistaa turvallisen työympäristön, jossa on arvostava ja tukeva ilmapiiri. Valmentava johtaja kuuntelee ja tukee itsenäistä päätöksentekoa, tekee yhteenvetoja ja antaa tehdä valintoja ja ottaa vastuuta. Keskusteluja käydään tasaisin väliajoin ja johtaja on tarpeen mukaan tukena ja sparraa. Työntekijä tulee kuulluksi ja saa aikaa tutkimiselle, saa palautetta ja kiitosta. (Työterveyslaitos, 2023b.)

Valmentava johtajuus luo sen, että työntekijät työskentelevät tavoitteellisemmin ja voivat paremmin sekä suoriutuvat paremmin työstään. Stressin taso vähenee ja työstä koetaan enemmän työn imua ja iloa. Poissaolot ja vaihtuvuus vähenevät. (Työterveyslaitos, 2023b) Terveys on voimavara työntekijän kokonaisvaltaiselle työhyvinvoinnille. Valmentavan johtajan antama tuki ja ymmärrys terveyteen liittyvissä asioissa koetaan tärkeäksi.  Valmentava johtaja hakee yksilöllisiä ratkaisuja perheen ja työn yhteensovittamisessa ja muulla elämäntilannekohtaisilla ratkaisuilla. Myös ennaltaehkäisevä toiminta koetaan tärkeäksi esimerkiksi varhaisen tuen mallia käyttäen. (Uutela, 2019) Valmentavan johtamisen menetelmää voidaan käyttää silloin kun käsiteltävät asiat ovat monitahoisia ja työntekijä haluaa tulla kuulluksi sekä on asiantuntija tehtävässään. Valmentavaa johtamista ei käytetä hätätilanteissa eikä silloin kun työntekijältä puuttuvat perusvalmiudet toimimiseen ja asioihin on vain yksi olemassa oleva ratkaisu. Valmentavaa johtamista voidaan hyödyntää mm. hiljaisen tiedon näkyväksi tuomiselle tiedon luomisen prosessimallin eli SECI- mallin avulla tai GROW- mallia hyödyntäen mm. työvuorosuunnittelua kehitettäessä. Valmentavaan johtamiseen kuuluu myös palautteen antamisen rautalankamalli, jota voidaan hyödyntää dialogisessa keskustelussa ja positiivisen ja rakentavan palautteen antamisessa. (Työterveyslaitos, 2023b.)

Lähteet:

Kuntatyönantajat, 2020. Uudistuva johtaminen. Henkilöstöjohtamisen hyvät käytännöt. Sote- johtamisen kehittämisteemoja ja kokemuksia. Luettavissa verkossa: Uudistuva johtaminen | Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Viitattu 24.9.2023.

Ottman-Salminen M., Kaunonen M., Rannisto P-H.2022a. Kliinisen hoitotyön johtaminen terveydenhuollon organisaatiossa: Integroitu kirjallisuuskatsaus. Tutkiva hoitotyö 20(1), 12–19.

Työterveyslaitos, 2023b. Oppimateriaalit. Valmentava johtaminen iäkkäiden palveluissa. Saatavana verkossa: Mitä on valmentava johtaminen? | Työterveyslaitos (ttl.fi) Viitattu 28.9.2023.

Uutela, U. 2019. Valmentava esimiestyö työhyvinvointia ja työssä oppimista tukemassa. Fenomenografinen tapaustutkimus esimiesten ja työntekijöiden käsityksistä. Akateeminen väitöskirja, Lapin yliopisto.

Scroll to Top