Arvostava johtaminen

Arvostava johtamistyyli hoitotyössä on johtamistyyli, joka lisää työntekijöiden työhön sitoutumista, työhyvinvointia ja johtamisen oikeudenmukaisuutta. Arvostavalla johtamistyylillä on yhteys hoitotyöntekijöiden työhön sitoutumiseen ja työhyvinvointiin. (Kuusisto ym. 2021.)

 Arvostava johtaminen on suunnitelmallista johtamista, joka sisältää päämäärätietoisuuden, sitoutumisen ja tulevaisuuden johtamisen. Arvostavaan johtamiseen kuuluu myös johtajan ammattitaidon arvostaminen. Ammattitaidon arvostaminen on osaamisen tunnistamista, tunnustuksen antamista, ammattiryhmän näkyvyyttä organisaatiossa, voimavarojen oikeaa kohdistamista, sopivaa työmäärää, selkeästi ilmaistuja odotuksia työtä kohtaan ja palkitsemista. Toisena tärkeänä kokonaisuutena arvostavaan johtamiseen kuuluu vuorovaikutus.  Vuorovaikutus on kuulluksi tulemista, nähdyksi tulemista, rohkaisemista innovoivien ideoiden kehittämiseen ja vuorovaikutteisia johtamiskäytäntöjä. Kolmantena osa-alueena arvostavassa johtamisessa korostuu yhteistyö henkilöstön kanssa, joka on sitä, että henkilöstö tuntee toiminnan tavoitteet, johtamismenetelmät ovat henkilöstön hyväksymiä, johtajat ovat sitoutuneet työhön, henkilöstöstä pidetään huolta, johtamistyyli on arvokkuuden tunnetta korostavaa ja johtaminen on moraalista. (Harmoinen, 2014.)

 Tutkimusten mukaan työhön sitoutuminen hoitoalalla on voimakasta. Työhön sitoutumista ja arvostetuksi tulemisen tunnetta lisäävät mm. hyvä johtajuus ja organisaatiosta saatu tuki. Arvostava johtaminen saattaa edistää urakehityksen tuen saamista ja työhön sitoutumista. (Hyytiäinen ym. 2015.) Vanhustyön vetovoimaisuutta edistetään oikeudenmukaisella ja laadukkaalla johtamisella sekä työyhteisön hyvän ilmapiirin rakentamisella. Johtamisessa tulee huomioida, että mahdollistetaan hyvä työympäristö ja työvälineet, jotka helpottavat työtä ja luovat turvallisuutta. Työntekijä saa vaikuttaa omaan työhön ja työaikoihin ja on mukana arkityön kehittämisessä. Johtamishuomiota kiinnitetään myös työntekijöiden ja opiskelijoiden perehdyttämiseen ja riittävään resursointiin. Työn vaatimukset ja resurssien epäsuhta aiheuttaa eettistä kuormitusta hoitajille, kun työtä ei ehdi tehdä kunnolla. (Kortekangas, Koivisto, Olin & Laitinen, 2022.)

Lähteet:

Harmoinen M. 2014. Arvostava johtaminen terveydenhuollossa. Akateeminen väitöskirja. Tampereen yliopisto.

Hyytiäinen K., Roos M., Harmoinen M. & Suominen T., 2015. Työhön sitoutuminen, ammatista lähteminen, urakehitys ja joustavuus kehitysvammahuollossa- Yhteys arvostavaan johtamiseen. Hoitotiede, 27 (3), 213–224.

Kortekangas E., Koivisto T., Olin N. & Laitinen J., 2022. Vanhustyössä työskentelevien hoitajien ja esihenkilöiden näkemyksiä vanhustyön vetovoimaisuutta edistävistä tekijöistä. Tutkiva hoitotyö 20(1).3–11.

Kuusisto T., Arola T. & Salin S. 2021. Sairaanhoitajien työhön sitoutuminen ja arvostava johtaminen yliopistosairaalassa. Tutkiva hoitotyö 19(3), 3–11. 

Scroll to Top