Hoitotyön eettisyys lainsäädännön määrittämänä

Suomessa lainsäädäntö ohjaa toimimaan myös eettisesti kestävästi. Useisiin lakeihin on kirjattu tähän aiheeseen liittyviä säädöksiä. Eettistä toimintaa hoitotyössä ohjaa muun muassa Tietosuojalaki (1050/2018), Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992), Sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista (30.3.2009/298; 94/2022), Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (784/2021) sekä laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista   (980/2012).

Tietosuojalaki (1050/2018)

Laki määrittelee tietosuojan kannalta keskeiset asiat muun muassa henkilötunnusten ja henkilötietojen käytöstä.

Tietosuojalaki 1050/2018 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ®

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992)

Tässä laissa kuvataan, että kaikilla potilailla on oikeus laadultaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon. Hoito tulee järjestää ihmisarvoa, vakaumusta ja yksityisyyttä kunnioittaen. Alla on kuvattu muutamia lakiin kirjoitetuista hoitotyön toteutukseen liittyvistä tilanteista.

Potilaalle tulee selvittää hänen terveydentilaansa ja hoitoaan koskevat asiat mahdollisine vaihtoehtoineen niin, että potilas ymmärtää asian oikein ja kykenee sen ymmärryksen pohjalta osallistumaan hoitoaan koskevaan päätöksentekoon. Mikäli asiaa ei voida selittää potilaan äidinkielellä tai potilas ei aisti- tai puhevian vuoksi tule ymmärretyksi, tulee huomioida mahdollisuuksien mukaan tukipalvelujen käyttö. Mikäli potilas ei halua tietoa tilastaan ja hoitovaihtoehdoista tai asioiden tietoisuudesta voisi aiheutua hänelle vakavaa vaaraa, selvitystä ei anneta.

Potilaalle tulee tarvittaessa laatia tutkimusta, hoitoa, lääkinnällistä kuntoutusta koskeva tai muu vastaava suunnitelma. Suunnitelmaan kirjataan hoidon järjestäminen ja toteutusaikataulu ja se laaditaan yhteisymmärryksessä potilaan, hänen omaisensa tai laillisen edustajan kanssa. Tärkeää on kuitenkin huomioida potilaan oma tahto yksityisyytensä toteutumisesta.

Tilanteessa, jossa potilas ei itse pysty päättämään hoidostaan, kuullaan ennen hoitopäätösten tekemistä potilaan laillista edustajaa tai lähiomaista/ läheistä. Tällä tavoin selvitetään, millainen hoito vastaisi parhaiten potilaan omaa tahtoa. Mikäli tähän liittyvää tietoa ei saada potilasta hoidetaan tavalla, jota voidaan pitää hänen henkilökohtaisen etunsa mukaisena.

Lähde: Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 785/1992 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ®

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista (30.3.2009/298; 94/2022)

Tässä asetuksessa on kuvattu potilaan hoitoon liittyvien asiakirjojen käyttöön liittyviä asioita. Osa niistä linkittyy eettiseen toimintaan hoitotyössä. Tämä laki antaa potilaalle oikeuden siihen, että hänen tietojaan saa katsoa ainoastaan hänen hoitoonsa osallistuvat henkilöt työtehtävien edellyttämällä laajuudella. Potilaskertomukseen saa kirjata tietoa potilaan hoitoon osallistuvat terveydenhuollon ammattihenkilöt. Tietoa voi kirjata ainoastaan omista havainnoistaan suoraan. Mikäli kirjattava tieto tulee muuta kuin omien havaintojen kautta, tiedon lähde kirjataan tekstiin. Esimerkiksi jos toinen hoitaja pyytää toista hoitajaa kirjaamaan oman havaintonsa potilaan voinnista. Tällöin tiedon alkuperäinen lähde voidaan aina selvittää.

Kirjauksissa tulee näkyä tilan muutokset, tehdyt tutkimukset ja annettu hoito. Tällöin hoito ja hoitajan päätöksenteko tulevat näkyviksi, samoin kuin päätöksen vaikutus potilaan vointiin. Eettisesti hyväksyttävä hoito on nähtävissä hoitotyön kirjaamisen kautta. Esimerkiksi jos potilaasta kirjataan, että hän on kivulias, mutta kirjauksissa ei näy päätöksiä kivun hoitoon liittyen, onko hoito silloin eettisesti kestävää?

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus… 94/2022 – Säädökset alkuperäisinä – FINLEX ®

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (784/2021)

Tämä laki liittyy eettisestä näkökulmasta niin yksityisyyden suojaan kuin potilasturvallisuuteenkin. Laissa määrätään, että käyttöoikeuksien on perustuttava työtehtävään ja annettavaan palveluun. Asiatietojen käsittelyn perustana pitää olla tietoteknisesti varmistettu asiakas- tai hoitosuhde. Asiakastietojen sähköisessä käsittelyssä osapuolet tulee luotettavasti tunnistaa, asiakastietojen käyttöä ja luovutusta seurataan sekä asiakirjojen muuttumattomuus ja kiistämättömyys varmistetaan sähköisellä allekirjoituksella.

Työnantajalla on reksiterinpitovelvollisuus omien asiakastietojärjestelmien ja asiakasrekisterien käyttäjistä ja käyttöoikeuksista sekä velvoite seurata niiden käyttöä ja luovutusta oman yksikön osalta. Tahdonilmaisupalveluun pitää kirjata tieto potilaalle annetuista informoinneista muun muassa oikeuksista ja asiakastietoihin liittyvistä valtakunnallisista tietojärjestelmäpalveluista ja niiden toimintaperiaatteista.

Lähde: Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen… 784/2021 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ®

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012)

Tämä laki linjaa ikääntyneen hoitotyötä. Laissa kuvataan, miten pitkäaikaista hoitoa ja huolenpitoa turvaavat sosiaali- ja terveyspalvelut toteutetaan. Laki määrää toteuttamaan sen niin, että iäkäs henkilö voi kokea elämänsä turvalliseksi, merkitykselliseksi ja arvokkaaksi. Laissa määrätään myös, että ikääntyneelle pitää mahdollistaa sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitäminen ja osallistuminen hyvinvointia edistävään toimintaan. Sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitäminen edellyttää hoitotyössä huomioimaan tämän velvoitteen hoitosuunnitelmassa. Palvelusuunnitelma pitää laatia ilman aiheetonta viivytystä.

Hyvinvointialue on velvoitettu turvaamaan iäkkään henkilön pitkäaikaisen hoitojärjestelyn pysyvyys huomioiden kuitenkin potilaan toive ja palvelutarve. Myös yhdessä asuminen on mahdollistettava pariskunnille heidän niin halutessaan.

Mikäli terveydenhuollon ammattihenkilö, hyvinvointialueen sosiaalitoimen tai pelastustoimen, hätäkeskuksen tai poliisin palveluksessa oleva työntekijä on saanut työssään tiedon sosiaali- tai terveydenhuollon tarpeessa olevasta iäkkäästä henkilöstä, joka ei hänen mielestään kykene vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, työntekijän pitää ilmoittaa asiasta viipymättä sosiaalihuollosta vastaavalle viranomaiselle.  Salassapitosäännös ei estä tätä.

Lähde: Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn… 980/2012 – Ajantasainen lainsäädäntö – FINLEX ®

Scroll to Top